Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Μια προσωπική μετά θάνατον δικαίωση του Τάσσου Παπαδόπουλου

Στις 22 του Απρίλη γράφτηκε ιστορία. Η πραγματική ιστορία, αυτή που δεν παραγράφεται. Οι δηλώσεις της ΥΠ.ΕΞ των Η.Π.Α δεν μας αφήνουν περιθώριο να λαθέψουμε για ακόμα μια φορά. Ας θυμηθούμε όμως λίγο τα γεγονότα που συνέβησαν το 2004. Λίγο πριν το δημοψήφισμα ο Τάσος Παπαδόπουλος στέκεται στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια και κάνει αναφορά σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι κάποιοι χρηματίζονται από τους Αμερικανούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους προωθώντας το σχέδιο Ανάν. Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του μεγάλος. Τα κανάλια ανακοινώνουν την είδηση και κάποιοι σπεύδουν να καταδικάσουν τον πρώην πρόεδρο ότι επιχειρεί να σπείρει την διχόνοια μέσα στον λαό. Διχάζει τον λαό, είναι συκοφάντης, λέει αερολογίες για να κερδίσει την κοινή γνώμη, είναι επικίνδυνος για την δημοκρατία, είναι μόνο μερικά από όσα ακούστηκαν εναντίον του πρώην προέδρου.

Εδώ έρχεται η ιστορία να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Οι δηλώσεις τις Κα Κλίντον είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες στο ότι οι Η.Π.Α προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν μας κατονομάζει με ποιο τρόπο φυσικά το έκανε αυτό, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι το έκανε εγείρει πολλά ερωτήματα. Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το πως οι Η.Π.Α προσπάθησαν να επιβάλουν την θέληση τους πάνω στον Κυπριακό λαό πρέπει σε πρώτο στάδιο να υπολογίσουμε τα μέσα που η Αμερικανή κυβέρνηση διαθέτει. Πρώτα από όλα έχουμε την στρατιωτική της επιβολή , μετά έχουμε τις πολιτικές της υπόγειες διασυνδέσεις, και μετά έχουμε τις μυστικές ή ενίωτε και φανερές χρηματοδοτήσεις ατόμων ή οργανισμών.

Στην περίπτωση μας τώρα, σίγουρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από πλευράς των Η.Π.Α οπόταν οδηγούμαστε στις άλλες δύο εναπομείνασες εκδοχές που και οι δυο εμπίπτουν μέσα σε εκείνο που ο Τάσσος ονόμασε περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Γιατί οποιοδήποτε άτομο δρα με γνώμονα τα συμφέροντα μιας ξένης χώρας που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι αυτό που ζημιώνει την ενότητα και την ευημερία του λαού μας. Ασχέτως αν αυτή του η πράξη γίνεται επί πληρωμή, αυτόματα κατατάσσεται σαν εχθρός της χώρας μας και επικίνδυνος.

Κλείνοντας θυμίζω τα τελευταία λόγια της Κα Κλίντον, η οποία μας υποσχέθηκε ότι αυτή την φορά οι Η.Π.Α παρά το γεγονός ότι θέλουν να υπερψηφιστεί το επερχόμενο σχέδιο λύσης, δεν θα επηρεάσουν με οποιοδήποτε τρόπο τις συνειδήσεις των Ελληνοκυπρίων. Το ερώτημα αν έγινε πιστική ή όχι το αφήνω στον καθένα σας ξεχωριστά να το απαντήσει.


10 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Αντί σχολίου θα σε παραπέμψω να δεις την αλήθεια για την περιβόητη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Διερωτώμαι αν μπήκες στο κόπο ποτέ να ψάξεις το θέμα όταν 5 χρόνια μετά απλώς αναπαράγεις τις αστήρικτες κατηγορίες με τις οποίες ο Τάσσος επιχείρησε να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=980&-V=perireousa

Christos Tryfonos είπε...

Φίλε το είδα εδώ και πολύ καιρό (όπως είδα και το δηλητήριο) . Πραγματικά στο συγκεκριμένο θέμα δεν είχα άποψη λόγο των πολλών αντιφατικών που είχαν λεχθεί. Η μόνη όμως εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε στις δηλώσεις Κλίντον είναι αυτή που ανάλυσα ποιο πάνω. Αν δίνεις μια άλλη ερμηνεία στις δηλώσεις της Αμερικανής αντιπροέδρου θα είμαι χαρούμενος να την ακούσω.

MARINOS είπε...

Χρήστο η ιστορία με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι μια υπόθεση που δημιούργησε μεγάλες συζητήσεις. Συμφωνώ μαζί σου πως η ατάκα Κλίντον πως "προσπάθησαν να επιβάλουν την λύση" μόνο μια μετάφραση μπορεί να έχει: πως λάδωσαν συνειδήσεις και επηρέασαν μυαλά.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβολής. (Ή αν υπάρχει είναι ευκαιρία να τον μάθουμε)

Χωρίς να λεω πως όσοι υπερασπίστηκαν τότε το ναι, λαδώθηκαν από τις ΗΠΑ, η δήλωση Κλίντον είπε ξεκαθαρα πως προσπάθησαν να επιβάλουν εκείνο το ναι. Και μάλλον και το ρευστό θα επηρέασε αρκετά μυαλά...

Από την άλλη, απλές υπόνοιες και σύννεφα ενοχής δεν μπορούν να στοχοποιούν κανένα.

Το ντοκιμαντέρ του Δρουσιώτη που αναφέρει ο Λεξιπένητας είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρον. Η ιστορία και οι εξελίξεις θα δείξει το παρασκήνιο εκείνων των ημερών.

Ανώνυμος είπε...

Εννα πελλανω!

Η ΗΠΑ δινουν χρονια τωρα λεφτα τα οποια προοριζονται για την αναπτυξη των δυο κοινοτητων και την δημιουργια δικοινοτικών σχεσεων. Υποστιριζουν λυση ΔΔΟ λαλουν το συνεχειαν καθαρα τζαι ξαστερα, τα ριαλλια που διουν εν μεσα σε τουτα τα πλαισια.

Ποθεν ως τα ποθεν οσοι πιστεφκουν οτι η ΔΔΟ εν η καλυτερη λυση για την Κυπρο σημενει οτι εργαζονται εναντια στα συμφεροντα της πατριδας τους?

Τζαι που ειδες η Κλιντον να λαλει οτι επροσπαθησαν να επιβαλουν την λυση? Τα πραματα εν απλα η ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσσια, η Αγγλια η Κιννα κλπ εχουν αποψη και θεση για το προβλημαν μας τζαι λαλουν την.

Εμεις σε κασποιους λαλουμεν εν μας κοφτη ηντα που λαλειτε εμεις τουτο θελουμεν να καμουμεν τζαι απαιτουμεν να καμνετε τουτον που θελουμεν. Εσhει αγγουρην να φαμεν κουμπαρε Χρηστο εννεν ετσι τα πραματα. Για να γινει κατι πρεπει να θελουν τζαι τζινοι τζαι μεις.

Εν γινετε να θελουμεν τους ξενους να βοηθησουν τζαι να πιεσουν την Τουρκιαν τζαι που την αλλην να τους ξιτιμαζουμεν αμα μας λαλουν εμας την δικη τους θεση.

Εν σχιζοφρενια τουτον το πραμαν.

Ανώνυμος είπε...

E Μαρινο η ατακα της Κλιντον ολοκληρη εν «προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν, δυστυχώς, σε μια αίσθηση, σίγουρα των Ελληνοκυπρίων, ότι επιχειρήθηκε να τους επιβληθούν πράγματα».

Εν ειπεν οτι επροσπαθησαν να επιβαλουν λυση. Ειπεν οτι οι Ε/Κ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ οτι επιχειρηθηκε να τους επιβαλουν πραγματα.

Ελεος πιον. Μαθετε να θκιαβαζετε πολιτικες δηλωσεις.

Christos Tryfonos είπε...

Χωρικέ για αρχή να σε καλωσορίσω στο μπλοκ και στην συνέχεια να σου πω ότι το σημείο στην δήλωση της Κλίντον το οποίο σχολιάζουμε είναι η «προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν». Προσπάθειες για τι πράγμα; Προσπάθειες για να πειστούν οι Κύπριοι να υπερψηφίσουν το σχέδιο Ανάν(το ερμηνεύω εγώ, αν το ερμηνεύεις διαφορετικά πες μας πως).


Όσο για αυτά που ανέφερες ποιο πάνω πιστεύω ότι η λύση Δ.Δ.Ο δεν είναι μία και άρα συγκεκριμένη. Δ.Δ.Ο ήταν και το σχέδιο Ανάν που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι, μια άλλη Δ.Δ.Ο είναι και η λειτουργική λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο την οποία θέλουν όλα τα κόμματα της Κύπρου. Όσο για τα λεφτά που δίνουν οι Αμερικανοί δεν τα δίνουν για το καλό της ψυχής τους αλλά για το καλό της τσέπης τους.

andreas f.stavrou είπε...

Νομίζω ότι η δήλωση της Κλίντον δε συνιστά δικαίωση του Τάσσου. Ο Τάσσος θα κριθεί από τις πολιτικές του επιλογές και όχι από δηλώσεις ξένων ηγετών που ενέχουν πάντοτε το στοχιείο της σκοπιμότητας.
Ο χρηματισμός από ξένους είναι σύνηθες φαινόμενο στην Κύπρο. Προσωπικά δε συμφωνώ γιατί ο ξένος που πληρώνει δεν είναι φιλόπτωχος αδελφότης αλλά εξυπηρετεί κύρια τα δικά του συμφέροντα.
Θα πει κάποιος ότι μπορεί να συμπίπτουν τα συμφέροντα.Μα τότε γιατί χρειάζεται οι ντόπιοι να τα πάρουν από τους ξένους για να προωθήσουν τα συμφέροντα του τόπου τους;
Όμως ποιοι δεν τα πήραν με διάφορους τρόπους από τους ξένους ώστε να έχουν το θράσος να κατηγορούν αυτούς που τα πήραν;
Όποιος δεν τα πήρε δικαιούται να διαφωνεί. Όμως οι κρατούντες δεν δικαιούνται γιατί τα παίρνουν με ποικίλους τρόπους εδώ και χρόνια.

Christos Tryfonos είπε...

¨Θα πει κάποιος ότι μπορεί να συμπίπτουν τα συμφέροντα.Μα τότε γιατί χρειάζεται οι ντόπιοι να τα πάρουν από τους ξένους για να προωθήσουν τα συμφέροντα του τόπου τους;¨ Αντρέα ο συλλογισμός σου είναι αφοπλιστικά ορθός.


Όσο για αυτό που πρωταρχικά ανέφερες πιστεύω ότι υπάρχουν δυο τρόποι να δεις το όλο θέμα: ή πρέπει να πιστεύουμε την Αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι φερέγγυα και φίλος της ειρήνης μεταξύ των λαών, άρα και χρήσιμη για την λύση του Κυπριακού ή να θεωρούμαι ότι εξυπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα σαν μια νέοΐμπεριαλιστική υπερδύναμη και άρα επικίνδυνη για την λύση του Κυπριακού. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι η ανάρτηση μου απευθύνεται σε αυτούς που ενστερνίζονται τον πρώτο τρόπο σκέψης.

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο,

Τα ιδια πραματα σχολιαζουμεν.

Το δευτερο μου σχολιο ηταν προς τον Μαρινο και το κοματι που σχολιαζει αυτος.

Τώρα στα δικα μας.

Η προηγουμενη προσπαθεια για λυση κατελήξε στο σχεδιο Αναν. Το σχεδιο Αναν ηταν ΔΔΟ οπως λαλεις τζαι εσου πιο πανω. Αρα ηταν μεσα στα πλαισια της πολιτικης που υποστηριζουν και το υποστηριξαν τζαι αφου τα λεφτα τα εδιναν τοσα χρονια για την υποστηριξη εξευρεσης λυσης μεσα στα πλαισια της ΔΔΟ τοτε ΝΑΙ τα λεφτα αυτα δοθησαν για την υποστηρηξην του σχεδιου Αναν οπως και οποιουδηποτε αλλου σχεδιου μεσα στα πλαισια της ΔΔΟ. Αν δεν τα θελουμεν λαλουμεν τους ορθα κοφτα κοπελια εν θελουμεν λυσην ΔΔΟ πιαστε τες λιρες σας τζαι κιτ που δαμε.

Εμας τουτον το μοτελον ΔΔΟ εν μας αρεσεν. Επρεπεν να μας πουν καλαν ενταξει συμφωνουμεν μαζι σας τζαι αφου εν σας αρεκσει εν μας αρεσκει ουτε μας? Ειπαν την γνωμην τους. Που εν το κακον? Εν εν εμεις που τους εφωναξαμεν να νεκατωθουν? τζαι ειπαμεν τους δεχουμαστεν ΔΔΟ? Εν επρεπεν να πουν την γνωμην τους?

Τα περι χρηματισμου για εξαγορας συνειδησεων να τα αφηκουν για αλλου. Επιδει εν τζεινοι μαθημενοι ετσι εν τζαι σημαινει οτι εν ουλλοι ετσι. Εκτος παλε τζαι αν οντως τους εθελαμεν να πιαν τες λιρες τους τζαι φεφκα που δαμε αφου θελουν ΔΔΟ αλλα κωλονουμεν να το πουμε δυνατα.

Άγνωστος Χ είπε...

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή είνα σε όλους μας ξεκάθαρα: πετρελαιο-μανία, πλούτος. Ανέκαθεν ασκούσε ιμπεριαλιστική "αιματοβαμμένη" πολιτική ενισχύοντας τους χωροφύλακες των συμφερόντων της: Ισραήλ, Τουρκία, Άίγυπτος, Σαουδική Αραβία ... Η "αποστασιοποίηση" της Αμερικής πρέπει να μας ξενίζει, δηλαδή η "ειλικρίνειά της"!!! Σίγουρα οι αμερικανοί ολίγον τι ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το όνομα του Τάσου ή ακόμη και του όποιου πολιτικού δεν τα ΠΗΡΕ τότε. Μακρύς ο κατάλογος των λεφτών που εισήχθησαν "παράνομα ή νόμιμα" στην Κύπρο από την εισβολή και εντεύθεν!
Τα πήραν, τα παίρνουν και θα τα παίρνουν ... , μηδενός εξαιρουμένου αμερικανόφιλου λάτρη της καρέκλας και μετά τη Λύση.