Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΚΥΠΡΙΟΙ… ΔΙΧΑΜΣΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ

Το τελευταίο εξάμηνο κατάντησε μονότονο στα δελτία ειδήσεων το ρεπορτάζ για την αποχώρηση η όχι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση. Πότε έρχονται οι πιο ήρεμοι να κατευνάσουν τα πνεύματα, πότε ανοίγουν άμεσο διάλογο, αποτέλεσμα ένα και το αυτό, βαθειά ρήξη.

Παραβιάσατε την συμφωνία που κάναμε πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών λένε οι μεν, δεν την παραβιάσαμε και αν επιμένετε αποχωρίστε λένε οι δε. Η πλευρά που υποστηρίζει τον πρόεδρο λέει ότι ο λαός επέλεξε τον Χριστόφια να κυβερνήσει άρα έχει την λαϊκή εντολή. Ο λαός έβγαλε τον Χριστόφια δεύτερο στον πρώτο γύρο και αν τελικά επικράτησε, αυτό οφείλεται στο ότι οι Δηκοϊκοί και οι Εδεκίτες τον εμπιστευτήκαν ότι θα τηρούσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις απαντούν οι συγκυβερνώντες. Πράγμα που σύμφωνα με τα κόμματα τις συμπολίτευσης δεν έκανε σε ικανοποιητικό βαθμό. Το ποιο πάνω επιχείρημα είναι βάσιμο αν σκεφτεί κάποιος ότι η διαφορά στον 2ο γύρο ήταν μόλις ± 4%.

Παρόλα αυτά, με παραξενεύει με πόση ευκολία το προεδρικό στρατόπεδο δείχνει σε κάθε ευκαιρία την πόρτα της εξόδου στα κόμματα της συμπολίτευσης. Μπορεί να μην έχουμε προεδρευόμενη δημοκρατία όπως την Ελλάδα, αλλά για την υλοποίηση ενός προγράμματος διακυβέρνησης χρειάζονται όλα τα μέλη της συγκυβέρνηση. Από τον πιο ασήμαντο δημοτικό σύμβουλο μέχρι τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τα σχέδια νόμου και τον κρατικό προϋπολογισμό που η κυβέρνηση θα φέρει στην βουλή. Όλοι αυτοί ανεξαιρέτως είναι απολύτως απαραίτητοι στο να στεφτεί με επιτυχία μια διακυβέρνηση Χριστόφια. Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει το προεδρικό στρατόπεδο που φανερά δυσανασχετημένο με την όλη κατάσταση δεν φαίνεται να έχει διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα της συμπολίτευσης και απλά αρκείτε στο να εγκαινιάζει νέους διμερείς διαλόγους που από όσο έχουν κριθεί μέχρι σήμερα είναι μάλλον αναποτελεσματικοί.

Τέλος είναι περίεργο που χάθηκε η ανάγκη για ενότητα που ο Δημήτρης Χριστόφιας έπεισε τόσο κόσμο ότι είναι αυτή την εποχή τόσο αναγκαία. Προεκλογικά, ακούσαμε από το Δημήτρη Χριστόφια ότι θα κυβερνήσει ενωτικά, ότι είναι η επιλογή που ενώνει και άλλα πολλά που το κύριο νόημα τους ήταν ότι περνούμε δύσκολες στιγμές στο Κυπριακό και σας θέλω όλους κοντά μου αφού δεν έχουμε άλλη επιλογή (http://www.christofias.com.cy/site-224-gr.php). Πως λοιπόν τώρα με τόση ευκολία θέλει να πάρει όλη την ομάδα πάνω του και να παίξει μπάλα μόνος απέναντι στην παντοδύναμη Τουρκιά;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τζαι αν το 30 περίπου του πληθυσμού επιθυμεί διχοτόμηση ή ενιαίο κράτος ή σικκιμε τζαι κόντρα σούστες εννα κάτσουμε να καρτερούμε την ενότητα?

Christos Tryfonos είπε...

Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας που είναι το τι θέλει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητέ Χρήστο, η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίζει τον πρόεδρο με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. έτσι έγινε και με τον Χριστόφια. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ σαν οι ηττημένοι του πρώτου γύρου υποστήριξαν τον Χριστόφια για να κυβερνήσει με βάση το πρόγραμμα του και μόνο. Αυτοί θα συμμετείχαν με αριθμό υπουργών στη κυβέρνηση.

Ο καυγάς είναι βεβαίως για το κυπριακό όπου η πολιτική του υποψηφίου των δύο αυτών κομμάτων ηττήθηκε πανηγυρικά. Το χαμηλότερο ποσοστό που πήρε εν ενεργεία πρόεδρος κατά τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Κάποια στελέχη αυτών των κομμάτων καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες σε μια συμμαχία με τις πιο ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις για να αποδυναμωθεί ο Χριστόφιας και λίγο πολύ ζητούν ο πρόεδρος να κυβερνήσει με βάση τη δική τους ατζέντα και όχι το πρόγραμμα του.

Πιστεύω αν δεν ήταν η διαλλακτικότητα του προέδρου και η έγνοια του για την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα θα είμασταν ήδη μαλλιά κουβάρια. Αν η οικοδόμηση ενότητας έμενε στα χέρια των γνωστών έξαλλων απορριπτικών θα είχαμε ξανά την εμφιλοπολεμική περίοδο που ζήσαμε το 2004.

Νομίζω γίνεται κατανοητό ότι διαχωρίζω τα κόμματα που αποτελούνται από ηγεσίες, μέλη και οπαδούς από ένα αριθμό στελεχών και μελών. Αυτό για να προλάβω οποιαδήποτε παρανόηση. Πιστεύω ότι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων δεν συμμερίζεται τις ακρότητες των συγκεκριμένων στελεχών. Εξ' ου και η επιδεικτική απουσία τους από τα συλλαλητήρια της άρνησης

Tupical Kypreos είπε...

Δηλαδή το θέμα ότι Τάσσος και οι ιδεολογίες του έχασαν στις εκλογές, αλλά κάποιοι δεν το χώνεψαν και θέλουν να τα επιβάλουν με το ζόρι γιατί εν το σχολιάζεις;

MARINOS είπε...

Συμφωνώ μαζί σου στο συμπέρασμα πως η εικόνα που εκπέμπουν τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ είναι θολή και πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι τι επιδιώκουν και τι θέλουν.

Πάντως, πέρα από κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις κομματικών στελεχών των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, δεν τέθηκε ποτέ επίσημα κάποιο αίτημα αποχώρησης των κομμάτων από τη συμπολίτευση. Αρα λογικά, στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Christos Tryfonos είπε...

@Lexi_penitas

Φίλε διαφωνούμαι σε πολλά σημεία και ξεκινώντας από το τέλος του σχόλιου σου θα ήθελα να σου θυμίσω ότι τα στελέχη του ΔΗΚΟ που διαφωνούν πιο έντονα με τον πρόεδρο ήταν και οι νικητές στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος. Αυτή η άνετη επικράτηση δείχνει ότι ο κόσμος του ΔΗΚΟ τους ψήφισε κρίνοντας ότι τον αντιπροσωπεύουν και μάλλον έκλαβε σε αντίθεση με σένα τις ενέργειες τους όχι σαν ακρότητες αλλά σαν δικαιολογημένη και επιβεβλημένη αντίδραση.

Γιατί στην περίπτωση μας , και εδώ έρχομαι και στο αρχικό σου σημείο, ο κόσμος του κέντρου δεν ψήφησε τον αριστερό Δημήτρη Χριστόφια λόγο του προγράμματος του, τον ψήφισε γιατί προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει πιστά τις διαδικασίες της 8ης Ιουλίου και ότι το ΔΗΚΟ θα έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγματευτική ομάδα. Υπουργεία έτασσεν και ο Κασουλίδης και μάλιστα ποιο πολλά αλλά ο χώρος του ΔΗΚΟ εμπιστεύτηκε τον Δημήτρη Χριστόφια ως πιο φερέγγυο

andreas f.stavrou είπε...

@Xwrikos
Δηλαδή για ποιον θα είναι η λύση;

Ανώνυμος είπε...

@ Christos Tryfonos

Τι θελει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ?

@andreas f. stavrou

Δεν καταλαβα την ερωτηση σου.

SKonte είπε...

ειναι το χειροτερο να ειναι διχαμσενοι