Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Την γνώρισα όταν ακόμα πήγαινα γυμνάσιο. Στην 3η Γυμνασίου μου δίδασκε το μάθημα των νέων Ελληνικών. Άψογη στην παράδοση του μαθήματος, συμπαθητική σαν άνθρωπος, φιλική και πρόσχαρη. Βάζοντας ένα στοίχημα αποφάσισε να κάνει την πρώτη της απόπειρα να σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο. Μπήκα στην θεατρική ομάδα και έτσι είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω και σαν άνθρωπο μέσα από τις πολλές ώρες που περάσαμε μαζί, κυρίως όμως από τα διαλύματα της πρόβας. Άνθρωπος της ουσίας, με κουβέντες ξεκάθαρες, συγκεκριμένες. Αγαπούσε την πατρίδα της με ανιδιοτέλεια. Απλή παρά την πολύ εύπορη οικονομική της κατάσταση, ζεστή και πάνω από όλα ανθρωπινη είχε όλα τα πράγματα ορθά βαλμένα μέσα στο μυαλό της. Αυτό που προσπάθησε και σαν φιλόλογος να μας περάσει ήταν να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, που πάμε και ποιοι είναι οι στόχοι μας. Η παράσταση παίχτηκε και πήραμε το πρώτο παγκύπριο βραβείο.

Οκτώ χρόνια μετά, χωρίς να έχουμε ξανά συζητήσει από τότε, διαβάζω στις εφημερίδες την ιστορία μιας ελληνοκύπριας φιλολόγου που διδάσκει στο κατεχόμενο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Η φιλόλογος αρνείτε να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση που έμμεσα στοχεύει στο να εξαλείψει αυτό που κάνει τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου τόσο ηρωικούς και ξεχωριστούς. Μέσα από τα μηνύματα που περνάει η παράσταση είναι η αφαίρεση του Ελληνικού στοιχείου που με νύχια και με δόντια προσπάθησαν γενιές Ελλήνων της Κύπρου να κρατήσουν ζωντανό στην ηρωική χερσόνησο της Καρπασίας. Το όνομα της το ίδιο με εκείνο που άκουγα οκτώ χρόνια πριν όταν μπήκα για πρώτη φορά στην τάξη της 3η Γυμνασίου, Μαρία Στεφάνου.

Όρθωσε ανάστημα η μικρόσωμη Μαρία Στεφάνου και αρνείθηκε να ανεβάσει έργα που χρηματοδοτούνται από την Αμερικανική USAID (κρατική οργάνωση που σκοπό έχει μέσα από χρηματοδοτήσεις να προωθεί τάσεις οι οποίες εξυπηρετούν στα αμερικανικά συμφέροντα). Η άρνηση της φαίνεται να μην άρεσε σε κάποιους και για αυτό επιστράτευσαν τον επιθεωρητή Κώστα Κατσώνη και το διευθυντή του γυμνασίου Δροσιάς Λάρνακας Θεοχάρη Μασούρα να την μεταπείσουν. Η άρνηση της δεδομένη. Οι φωνές και οι φοβέρες δεν την λύγισαν. Ο επιθεωρητής έφυγε και η Διευθύντρια του σχολείου της ανακοίνωσε άχαρα ότι της αφαιρεί την εποπτεία της θεατρικής παράστασης.

Πρώτο μου μέλημα μόλις επιστρέψω Κύπρο για διακοπές να τρέξω και να τις σφίξω το χέρι. Να την επισκεφτώ στο κατεχόμενο γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου και να πω στους μαθητές της πόσο τυχεροί πρέπει να νιώθουν που τους κάνει μάθημα μια τέτοια εκπαιδευτικός, μια τέτοια πατριώτισσα, μια τέτοια μάνα αγωνίστρια ένας τέτοιος άνθρωπος σαν την Μαρία την Στεφάνου.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια αγνή Ελληνική φωνή μέσα στον ενδοτισμό και τον ανθελληνισμό της κυπριακής ηγεσίας. Χίλια μπράβο που αντιδρά και αρνείται να γίνει "ευέλικτη". Που είναι το κατα τ'άλλα πατριωτικό κόμμα της Κύπρου να την υποστηρίξει? ή μόνο για το ΝΑΤΟ "αντιδρά"?

MARINOS είπε...

Φίλε ανώνυμε, αν και διαφωνώ στο διαχωρισμο των κομμάτων μεταξύ "πατριωτικών" και "μη πατριωτικών", επειδή αντιλαμβάνομαι αυτό που θέλεις να πεις, πρεπει να πω ότι με εξέπληξε και μένα η ηχηρή σιωπή των κομμάτων που συμμετέχουν στην συνενοχή της κυβέρνησης.

Πολιτική σημαίνει ευθύνη. Αυτήν την ευθύνη θέλω να αντιληφθώ εγω...Γιατί είναι εύκολα τα συνθήματα. Στην πράξη, όμως, τι γίνεται;;;

Ανώνυμος είπε...

As min dernoume ton garo marino kai as vafkalizomaste xtipontas to samari!

Den mas fteei i kivernisi christofia pou mesa se ena xrono exi feri ta pano kato stin pedia mas afellinizontas tin kai mas ftene oi alloi pou den antidroun.

Fisika kai feroun meridio euthinis! Alla perissoteri euthini feri o proedros autis tis kivernisis kai o "monterinistis" ipourgos pedias pou diorise!

MARINOS είπε...

Δεν ξεχωρίζω κανένα φίλε. Στην κυβέρνηση μετέχουν περισσότερα του ενός κόμματα. Και υποτίθεται ότι κάποιοι Υπουργοί επιλέχθησαν για να εκπροσωπούν την κομματική γραμμή στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Είναι ή δεν είναι θέμα πρώτης γραμμής η παιδεία; Εαν είναι απορώ γιατί οι υπουργοί που επιλέχθησαν για να εκπροσωπούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έμειναν σιωπηλοί.

Δηλαδή, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν ευθύνη μόνο για τα Υπουργεία στα οποία έχουν Υπουργούς και σε όλα τα άλλα κυβερνητικά θέματα δικαιούνται να σιωπούν;

Ανώνυμος είπε...

Marino prepi na 3exorisis sto mialo sou oti allou idous enoxi exis otan diapratis ena sfalma kai ise ipeuthinos gia to lathos sou kai alli ine i anoxi pou odiga se enoxi.

Ine enoxoi kai oi idioi kai edo nomizo pos simfonoume. Alla den mporis na vazis sto idio kazani auton pou ine o empnestis, o dimiourgos kai o ektelestis olon auton ton aparadexton allagon afelinismou tis paidias me kapion pou apla paramenoi lanthasmena ametoxos.

MARINOS είπε...

Οκ!

Αρα θεωρείς "κακό" και "προδότη" και "επικίνδυνο" τον Χριστόφια και "λίγο κακό" , "λίγο προδότη και "λίγο επικίνδυνο" το ΔΗΚΟ;

"Ολίγον έγκυος" μου ακούγεται αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Μπάβο στην γυναίκα! Ίσως τελικά να μην χάθηκε ο αγνός πατριωτισμός στις μέρες μας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανώνυμε κατανοητό ότι ψηφίζεις ένα από τα συγκυβερνόντα κόμματα ή την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση αλλά πρέπει να βγάλεις τις παρωπίδες του κόμματος και να δεις ότι όταν σιωπάς είσαι το ίδιο αν όχι και περισσότερο ένοχος με τον εμπνευστή, όπως τον λες. Ειδικά όταν πρόκειτε για κόμματα με ένα παρελθόν που ΕΙΧΑΝ συγκεκριμένη ιδεολογία είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ η σιωπή.

Φίλε Μαρίνο ούτε εγώ διαχωρίζω τα κόμματα, αφού σήμερα είναι όλα τα ίδια σκατά(μετά συγχωρήσεως) αλλά κακά τα ψέματα τα κόμματα στην Κύπρο είχαν μια δική τους ιδεολογική προσέγγιση άλλα πατριωτική που τώρα την προδίδουν και άλλα πάντα μειωδοτική.

Ο λαος της Κύπρου ήξερε πολύ καλά τι παέι να πει Χριστόφιας κι όμως αποφάνθηκε ότι αύτος είναι ο καταλληλότερος "ηγέτης της ελληνοκυπτιακής πλευράς"(το Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας νομίζω πως είναι πλέον άκυρο για να μεν κακοφανίσουν τον Σύντροφο Ταλάτ). Τώρα θα πρέπει να δεχτεί τις συνέπειες, το ίδιο και το ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ που τώρα ωρύονται αλλά στην κρίσιμη στιγμή κάλεσαν το λαό να ψηφίσει Χριστόφια.

Ανώνυμος είπε...

O stoxos sas diladi an ekatalava kala anonime kai marino ine na figi EDEK DIKO apo tin kivernisi. Ate kai to petixate parakato ti... Linete to provlima tou mpastardematos tis pedias mas me auti tin exodo? Oxi vevea! Anti na vlepete ta pragmatika aitia tou kakou ton xava sas esis! Anti na dite pos mporei na stamatisi auto to kako to mono pou sas niazei ine na figoun ta sigkivernonta kommata apo tin exousia. Auti ine i patriotiki sas lisi gia to provlima!

Unknown είπε...

Νομίζω ότι η συζήτηση έχει βγει εκτός θέματος και αυτό θα ήταν πολύ άδικο για την κυρία Στεφάνου.

Όποιοι και να είναι οι υπέφθηνοι αυτής της κατάστασης εμείς πρέπει να τους καταδικάζουμε και να δείχνουμε έμπρακτα την στήριξη μας σε ανθρώπους σαν την Κα Στεφάνου

MARINOS είπε...

Ζαλιστήκαμε από τους ανώνυμους εδω μέσα!

Απαντώ στον τελευταίο φίλο ανώνυμο που είπε πως ο στόχος μου είναι φύγουν ΕΔΕΚ - ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.

Δεν έχω κανένα έτσι στόχο φίλε. Ούτε και δουλειά μου είναι να μοιράζω τα κόμματα σε αντιπολίτευση και συμπολίτευση.

Απάντησα στο πρώτο σχόλιο του πρώτου ανώνυμου που ρώτησε "Που είναι το κατα τ'άλλα πατριωτικό κόμμα της Κύπρου να την υποστηρίξει? ή μόνο για το ΝΑΤΟ "αντιδρά"?"

Και το λεω ξανά: α λα καρτ ευθύνη δεν νοείται. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση σημαίνει και συνενοχή (και χρησιμοποιώ τη λέξη ενοχή, με την νομική ελληνική του σημασία) σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές.

Τι κάνει ή δεν κάνει το κάθε κόμμα, κρίνεται από όλους μας.

Τα περί "συμμετέχω στην κυβέρνηση αλλά διαφωνώ με όλα" είναι απλοί λαϊκισμοί.

Ανώνυμος είπε...

Ε, είδες που σου είπα να βγάλεις τις παρωπίδες. Στόχος δεν είναι να "κτυπήσουμε" κανένα κόμμα, εξάλλου το λένε και τα ποσοστά των κομμάτων που πέφτουν από τότε που "εκμοντερνίστηκαν". Κανένας δε λέει ότι ο δε φταίει ο Χριστόφιας, φυσικά και φταίει αφού είναι δικές του ολές αυτές οι "προοδευτικές" ιδέες. Αλλά τον εν λόγω κύριο ποιός τον ψήφισε και ποιός τον στήριξε?

Πατριωτική λύση είναι ένα ακόμη ΟΧΙ σε ομοσπονδίες και σε άλλες συμβιβαστικές λύσεις, για να δούμε και ποιό κόμμα θα τολμήσει να το πει...